7 lutego 2018 r. członkowie Spółdzielni Uczniowskiej DUO oraz uczniowie III klasy TH mieli możliwość przyjrzenia się procesowi produkcji bułek i chleba w piekarni AGA w Pyrzycach. Jest to dostawca bułek do naszego sklepiku uczniowskiego. 

Z wielkim zainteresowaniem uczniowie przyglądali się pracy piekarzy. Wszyscy uczestnicy zostali oprowadzeni po najważniejszych pomieszczeniach w piekarni. Poznali produkty, które sa potrzebne do wypieku chleba, różne rodzaje pieczywa oraz maszyny niezbędne w procesie produkcji. 

Na zakończenie wszyscy zostali poczęstowani pysznymi wypiekami. 

Serdecznie dziękujemy dla właścicieli i pracowników Piekarni AGA w Pyrzycach za serdeczne przyjęcie nas i podzielenie się swoją wiedzą i i zdobytym doświadczeniem. 

 

30 listopada 2017 r. w ZS nr 2 CKU w Pyrzycach odbył się "Dzień naleśnika". 

Uczniowie z klas: II TŻiUG i II kucharz sporządzili na zajęciach praktycznych, prowadzonych przez panię: Agnieszka Maciejską, Anetę Masternak, Annę Bogusz, Ilonę Puzerewską i Aleksandrę Huczek, zakąski zimne i gorące na bazie ciasta naleśnikowego. 

Do akcji przyłączyła się również pani Joanna Pniewska w raz z Samorządem Uczniowskim, która odpowiadała za przygotowanie dekoracji. 

Przedsięwzięcie to było okazją do zaprezentowania dla społeczności szkolnej posiadanych przez uczniów umiejętności gastronomicznych oraz zdobycia cennej wiedzy niezbędnej do wykonywania zawodu.

W czasie długiej przerwy na głównym holu szkoły nauczyciele i uczniowie pozostałych klas mieli możliwość spróbowania naszych wyrobów. 

Serdecznie dziękujemy uczniom za zaangażowanie w organizację tego przedsięwzięcia oraz ich rodzicom za zakup surowców, bez których ten dzień by się nie odbył. 

 

21 listopada 2017 r. w naszej szkole odbyła się konferencja oraz warsztaty dla młodzieży pod hasłem Odkryj swój talent

W wydarzeniu uczestniczyli dyrektorzy, pedagodzy, doradcy zawodowi, nauczyciele  oraz młodzież ze szkół ponadgimnazjalnych i podstawowych z Pyrzyc, Bielic, Bani, Kozielic, Lipian, Okunicy, Jesionowa, Kłodzina, Żukowa, Przelewic oraz Dolic i Warnic.

Celem tej inicjatywy jest podniesienie atrakcyjności i poprawa wizerunku kształcenia i szkoleń zawodowych w Europie. 

Młodzież uczestniczyła w warsztatach umiejętności gastronomicznych, podczas których zdobyli umiejętności formowania naleśników w sakiewkę, nadziewania i formowania rogalików, dekorowania babeczek oraz sporządzania drożdżówek. Uczniowie otrzymali certyfikaty potwierdzające zdobyte umiejętności kulinarne. warsztaty prowadziła p. Agnieszka Maciejska wspólnie z uczniami z I, II i IV klasy TŻiUG oraz II klasy kucharz. 

Następnie młodzież wykonywała zadania, których celem było nabycie umiejętności hotelarskich. Blok ten prowadziła p. Aneta Masternak wspólnie z uczniami z III i IV klasy TH. Uczniowie uczestniczyli w prezentacji składania ręczników oraz mieli możliwość zdobycia praktycznych umiejętności składania serwetek na trzy sposoby, w celu dekoracji stołu świątecznego.

 

 

 

 

10 marca 2017 r. członkowie Spółdzielni Uczniowskiej DUO uczestniczyli w targach gastronomiczno - hotelarskich "GASTRO-HOTEL" w Kołobrzegu.

W targach wzięło udział 49 uczniów z klas: II i III technikum hotelarskiego, I, II i III  technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz z klasy I i II kucharz.

Uczniowie uczestniczyli w wykładzie nt. Przygotowania i wyposażenia pokoju  - co jest nie/zbędne dla moich gości przeprowadzonym przez p. Annę Juras                                                                            oraz w szkoleniu nt. Czego nie wiemy o konserwantach i barwnikach - czyli jak czytać etykietę, aby być zdrowym przeprowadzonym przez p. Agnieszką Hajbura - Michałowską. 

Ponadto uczniowie mieli możliwość spotkać się z przedstawicielami z branży hotelarskiej i gastronomicznej, zobaczyć nowoczesny sprzęt stosowany w gastronomii oraz pokazy sztuki kulinarnej. 

 

 

07 marca 2017 r. odbyła się w ZS nr 2 CKU w Pyrzycach VI edycja Mistrzostw dla gimnazjalistów o puchar Starosty Powiatu

W tym roku w Gimnazjadzie wzięło udział 7 gimnazjów z powiatu pyrzyckiego. 

Gimnazjada przebiegała w blokach: sportowym, informatycznym, hotelarskim, gastronomicznym, ekonomicznym oraz techniczno - samochodowym.

Ostateczny wynik rozstrzygnął turniej Jeden z dziesięciu.

Opiekunowie Spółdzielni Uczniowskiej DUO p. Agnieszka Maciejska i p. Aneta Masternak prowadziły blok hotelarski przygotowując zadania mające na celu:

  • rozpoznanie kasz na podstawie ich oceny wizualnej, 
  • zidentyfikowanie ciekawego miejsca w Polsce na podstawie jego opisu i charakterystycznego zabytku,
  • wysłuchanie rozmowy telefonicznej gościa hotelowego z recepcjonistą odgrywanej przez uczniów klasy III TH w języku angielskim  i  odpowiedzeniu w języku polskim na zadane pytania. 

Spółdzielnia Uczniowska DUO zakupiła pączki dla uczestników Gimnazjady oraz dla ich Opiekunów oraz sfinansowała zakup nagrody. 

 

 

 

 

28 marca 2017 roku w Zespole Szkół nr 2 CKU w Pyrzycach odbył się "Dzień kaszy".

Członkowie Spółdzielni Uczniowskiej wspólnie z opiekunami p. Agnieszką Maciejską     i p. Anetą Masternak przyłączyli się do tego przedsięwzięcia.

Celem jego było promowanie zdrowego sposobu żywienia oraz zachęcanie młodzieży do spożywania różnego rodzaju kasz.

 Potrawy do degustacji przygotowali na zajęciach praktycznych uczniowie klasy          I TŻiUG pod opieką p. Agnieszka Maciejskiej.

Natomiast uczniowie pod opieką p. Anerty Masternak i p. Agnieszki Maciejskiej z klas II TH, III TH oraz I TŻiUG przygotowali plakaty na temat kasz, ich wartości odżywczej i ich roli w żywieniu człowieka. 

Spółdzielnia Uczniowska DUO była sponsorem naczyń i sztućców jednorazowych, które umożliwiły degustację prezentowanych potraw. 

 

 

 

26 stycznia 2017 r. odbył się w Zespole Szkół nr 2 Centrum Kształcenia Ustawicznego apel podsumowujący I semestr roku szkolnego 2016/2017. 

Opiekunowie Spółdzielni Uczniowskiej DUO podziękowali na nim wszystkim osobom zaangażowanym w pracę na rzecz spółdzielni.

Dyplomy i drobne słodycze  otrzymały:

  • Daria Przerada
  • Wiktoria Skrobisz
  • Patrycja Farbotko
  • Wiktoria Bańkowska
  • Agnieszka Drabik
  • Magdalena Więckowska
  • Paulina Migdał
  • Dorota Szczucka
  • Klaudia Lelińska
  • Klaudia Dzida

Szczególne podziękowania otrzymały Natalia Kiejnich, Daria Paszkowska i Aleksandra Guźniczak, które uczestniczyły w każdej akcji prowadzonej przez SU DUO

Wyróżnione zostały również całe klasy: II i IV klasa Technikum Hotelarskiego, które prowadziły w I semestrze sklepik uczniowski. 

Zakup nagród nie byłby możliwy bez pomocy naszego CICHEGO SPONSORA, który pomógł nam przygotować nagrody dla wyróżnionych osób i klas. 

Jeszcze raz wszystkim serdecznie dziękujemy i zapraszamy do pracy w Spółdzielni Uczniowskiej DUO w II semestrze roku szkolnego 2016/2017. 

                                                                              Opiekunowie: Aneta Masternak, Agnieszka Maciejska, Aleksandra Pietrzykowska

 

 

 

 

 

 

Spółdzielnia Uczniowska DUO przyłączyła się 15 stycznia 2017 r. do Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

W tym roku orkiestra grała pod hasłem: Ratowanie życia i zdrowia dzieci na oddziałach ogólno-pediatrycznych oraz zapewnienie godnej opieki medycznej seniorom.

Tegoroczny jubileuszowy 25 letni finał rozpoczął się o godz. 14:00 w Pyrzyckim Domu Kultury. 

My szykowaliśmy się do niego już od czwartku - robiliśmy ciasta, prasowaliśmy obrusy i szykowaliśmy sprzęt potrzebny do kawiarenki. 

W Pyrzyckim Domu Kultury byliśmy już od godz. 10:00, godnie reprezentując Naszą Szkołę. 

Obsługiwaliśmy wszystkie punkty gastronomiczne na terenie PDK, w tym kawiarenkę z ciastami, która jak co roku cieszyła się wielkim zainteresowaniem. 

Sprzedawane przez nas ciasta wykonali uczniowie z rodzicami z ZS nr 2 CKU w Pyrzycach oraz pozostałych szkół pyrzyckich - za co serdecznie dziękujemy!

w tym roku ciast było dwa razy więcej niż w roku ubiegłym.

Serdecznie dziękujemy członkom SU DUO:

Natalii Kiejnich, Oli Guźniczak, Magdalenie Więckowskiej, Paulinie Migdał i Dorocie Szczuckiej

oraz uczniom, którzy przyłączyli się do nas:

Klaudii Lelińskiej (IV TH), Dominice Janczurze i Ismenie Kulig (I TŻiGD), Natalii Dziwiszek, Gabrysi Piotrowskiej, Malwinie Kurzyńskiej, Weronice Barnik, Emilce Niecieckiej, Klaudii Wróbel, Karolinie Walterowicz, Dżesice Piekarskiej i Racheli Dykszak (II TŻiGD), Natalce Mikołajczyk (II Kucharz), Natalce Grudzień i sandrze Pawickiej (I WZW). 

Opiekunowie: Aleksandra Pietrzykowska, Aneta Masternak, Agnieszka Maciejska

 

 

            Dnia 18 grudnia 2016 r. członkowie Spółdzielni Uczniowskiej "DUO" z Zespołu Szkół nr 2  Centrum Kształcenia Ustawicznego przyłączyli się do akcji charytatywnej "Wytańcz pomoc dla Wojtka" organizowanej na hali OSiR w Pyrzycach. 

Uczniowie przygotowali ciasta, pierniczki oraz stroiki świąteczne. Dodatkowo chętni wolontariusze zgłosili się do pomocy w kąciku zabaw dla dzieci.

Wszystkim zaangażowanym serdecznie dziękujemy, a szczególnie: Darii Paszkowskiej, Aleksandrze Guźniczak i Natalii Kiejnich - uczennicom klasy III TH oraz Sandrze Samulak i Konstancji Wilgockiej - uczennicom klasy II TH. 

                                                                                                                                                                   Opiekunowie: Aneta Masternak, Agnieszka Maciejska

 

 

 

       17 grudnia 2016r. Spółdzielnia Uczniowska "DUO" sprzedawała swoje wyroby na jarmarku bożonarodzeniowym na placu Wolności przy mini tężniach w Pyrzycach.

Na naszym stanowisku kupujący mogli nabyć: pachnące świętami ciasta, choinki piernikowe, lukrowane pierniczki, stroiki świateczne, mydła naturalne i biżuterię.

Nasze wyroby cieszyły się dużym zainteresowaniem. Szczególnie spodobały się choinki piernikowe, które powstały w trakcie warsztatów w szkole oraz ozdoby świąteczne z masy solnej wykonane przez Klaudię Dzidę z klasy II TH.

Wszystkim kupującym nasze wyroby serdeczne dziękujemy za wsparcie Spółdzielni "DUO", zaś spółdzielcom za poświęcony czas na ich przygotowanie i sprzedaż.

Szczególnie zaangażowały się: Daria Paszkowska, Natalia Kiejnich, Aleksandra Guźniczak i Agnieszka Drabik, które pomimo silnego mrozu z wielką serdecznością i humorem reprezentowały Zespół Szkół nr 2 CKU na jarmarku.

Opiekunowie: Agnieszka Maciejska, Aneta Masternak

        W ramach projektu "Nasza pierwsza spółdzielnia" członkowie DUO uczestniczyli w warsztatach przeprowadzonych przez przedstawicieli Katedry Ekonomii Wydziału Zarządzania i Ekonomiki Usług na Uniwersytecie Szczecińskim.

Szkolenie łącznie trwało 13 h lekcyjnych.

Zakres szkolenia obejmował następujące zagadnienia:

  • struktura organizacyjna spółdzielni,
  • strategie działania, od pomysłu do produktu, biznes plan,
  • pozyskiwanie środków finansowych na działalność spółdzielni,
  • organizacja pracy zespołowej, ewidencja działań, dokumentacja finansowa,
  • rola i znaczenie marketingu w działalności spółdzielni uczniowskiej,
  • budowanie marki, promocja, skuteczna sprzedaż.

Szkolenie było bardzo ciekawe, prowadzone w formie warsztatów.

Pełni nowych pomysłów przystępujemy do pracy.

Mamy nadzieję, że szkolenie zaowocuje nawiązaniem współpracy Spółdzielni Uczniowskiej DUO z Kołem Naukowym Economus.

Opiekunowie: Agnieszka Maciejska, Aneta Masternak

     

Projekt „Nasza pierwsza spółdzielnia” współfinansowany jest ze środków
Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich oraz
Narodowego Banku Polskiego w ramach programu edukacji ekonomicznej